BLOG 5: CROTTIN DE CHAVIGNOL, KLEIN MAAR HEEL FIJN

20
aug
2016

De kleinste uit mijn kaasvitrine verdient een groots verhaal!

Dus ga er even voor zitten 😉 Er was eens een ‘petit’ dorpje met 200 inwoners en een paar geiten in de vallei van de Loire. Chavignol! In de 16e eeuw is daar een klein pittig geitenkaasje geboren. De kleine is nu zo’n 500 jaar oud, maar zo proeft ie absoluut niet!

De productie van de Crottins nam een megaspurt toen een gemeen Europees schimmeltje tientallen wijngaarden vernietigde. Geitenboerderijen vestigden zich op de vrijgekomen ruimte. Al snel spreidde de productie van geitenmelk naar regio’s in de buurt. En rond 1900 zetten de eerste affineurs hun bedrijven op. De opkomende transportsector en een spoorlijn van Nièvre naar Parijs maakten dat dit kaasje in rap tempo enorme successen boekten bij het Parijse publiek. Dus wees blij met de trein!

Het eerste echte schriftelijke bewijs van de Crottin dateert van 1829. Toen schreef een belastinginspecteur in de kolom ‘geit’ van het kadaster: “Hun melk is niet goed om boter te maken, maar het geeft wel een heerlijke kaas.” Nou, dat heeft deze monsieur ‘tres bien’.

Crottin is een verrukkelijk, pittig geitenkaasje van volle rauwe geitenmelk en met natuurlijke schimmelkorst. In slechts 2 weken rijpt de Crottin en hoe langer hij rijpt, hoe harder, droger en scherper van smaak. Een jonge Crottin proeft licht bloemig en heeft een bescheiden geitensmaak. Een paar weken oudere Crottin is pittiger en kenners ontdekken zelfs nuances van paddestoel en bosgrond. Ook ontstaat er blauwe flora op de korst die de kaas nóg meer karakter geven. Aanrader is raspen over salades.

De kaas heeft het Franse keurmerk Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). En mag alleen Crottin de Chavignol heten als de melk uit de omgeving van Chavignol komt en tot stand komt volgens traditionele bereiding. Waarschijnlijk smaakt de kaas nu niet heel anders dan 400 jaar geleden!

Crottin betekent trouwens drolletje of keuteltje. Laat dat niet je eetplezier bederven, wat het verhaal gaat dat Crottin is vernoemd naar de olielampen van klei (crot) die in de streek Sancerre werden geproduceerd.

Smultip: Crottin de Chavignol is heerlijk om gewoon vers te eten met een witte, boterige Viognier/Verdil van wijnmaker Neleman. Lukt het je er langer vanaf te blijven en is de Crottin wat ingedroogd, dan is ie geweldig om te raspen over salades of pasta’s. En wat dacht je van een Crottin uit de oven met een druppeltje honing, gewoon met donkerbruin geroosterd brood…