BLOG 4: Lang Leve Langres

30
jun
2016

Een ode aan deze gewassen korstkaas. Wat je oog direct ziet is de holle bovenkant. Dat is omdat de boer de kaas niet keert tijdens de rijping. Wat ze wél doen: ze gieten champagne (halleluja) in deze ‘fontaine’ en dat trekt in de romige zuivel. Resultaat: een supersensationele smaakbeleving.
De Langres heeft een AOP titel (Appellation d’Origine Protege). En dat betekent dat deze kaas alleen gemaakt mag worden van koemelk uit de Cote d’Or, Haute-Marne en de Vogezen. De Langres is vernoemd naar deze stad ten noorden van Dijon waar in de middeleeuwen een belangrijke marktplaats voor kaas was. Tijdens de rijping krijgt de kaas een heerlijke wasbeurt met de goudgele Franse drank Marc de Bourgogne. Mmmmmm….. En als laatste krijgt de korst een dieporanje tint door kleuring van de natuurlijke kleurstof geleverd door de tropische boom die Orleaan heet. Lang Leve Langres!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest
#happenbijdebazin